U przedszkolaków i drugoklasistów jesienią smacznie, zdrowo i kolorowo

Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym i zaczyna się od przedszkola. Mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków, nie zapominamy o organizowaniu zajęć edukacyjnych, które promują zdrowie.

W ramach innowacji „Zdrowe odżywianie przez cztery pory roku” dzieci z oddziału przedszkolnego „Pracowite Pszczółki” i z drugiej klasy realizowały krąg tematyczny „Smacznie, zdrowo i kolorowo”. Przez cały tydzień wykonywały rozmaite działania:

  • „Piramida żywieniowa” – poznaję, umiem i stosuję;
  • „Witaminowe spiżarnie” – wartości odżywcze warzyw i owoców;
  • „Gdzie się kryją witaminki?” – wspólne rozważania;
  • „Krzepki jak rzepka” – układanie rymowanek o warzywach i owocach.

W dniu pod hasłem „Jem to, co zdrowe” dzieci podsumowały swoje pierwsze jesienne działania. Jak wiemy „Wielkopolska ziemniakiem słynie” – nasi najmłodsi wypowiadali się na temat potraw i produktów z ziemniaków. Rozwiązując krzyżówki poznali regionalne nazwy ziemniaków. Dodatkowo wykazali się talentem artystycznym i wykonali ziemniaczane figurki. Tutaj niezawodni  okazali się rodzice, którzy przyszli z pomocą swoim pociechom. Dzięki ich zaangażowaniu mogliśmy podziwiać piękne ziemniaczane stworki, które ozdobiły szkolny korytarz i nasze sale edukacyjne. Wszystkie dzieci za swoją pracę zostały nagrodzone drobnymi  upominkami.

W tym dniu dopisywała nam złota jesień, więc dzieci również uczestniczyły w konkurencjach sportowych: ”Szukamy ziemniaków”, „ Sadzimy i zbieramy ziemniaki”.

To był naprawdę wspaniały tydzień!

 

Wychowawczynie:

Grażyna Pasik

Ilona Wojtczak