Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18 października 2013 r. w Nowej Zelandii przez Fundację „5+ a Day”. Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej, na temat znaczenia spożywania owoców i warzyw dla zdrowia.

20 października br. dzieci z oddziału przedszkolnego “Pracowite Pszczółki” i trzecioklasiści wraz z wychowawczyniami i nauczycielem wspomagającym  obchodzili to święto. Zajęcia były poprzedzone pogadanką na temat zdrowego odżywiania. Została zorganizowana zabawa edukacyjna pt. “Warzywa i owoce się przedstawiają”. Dzieci opisywały wygląd, kształt oraz wartości odżywcze tych produktów. Przypomniały sobie również, że owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów.

Następnie dzieci zaprezentowały i zareklamowały swój ulubiony owoc lub warzywo w taki sposób, aby zachęcić i przekonać inne dzieci do ich spożycia, gdyż są one bardzo ważne  w codziennym jadłospisie.

Wspomniane święto było też okazją do stworzenia przez uczniów klasy III „owocowych jeży“ i „warzywnego cudaczka“. Odbyła się również degustacja witaminowych pyszności. Każdy aktywnie uczestniczył w zajęciach. Poprzez wspólną zabawę dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa stanowią źródło cennych witamin i składników mineralnych, jednak aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie.

Jesteśmy pewni, iż po tak atrakcyjnie obchodzonym dniu nie trzeba będzie dłużej nikogo przekonywać do spożywania warzyw i owoców oraz wykonywanych z nich przetworów.