“Smaki i zapach lata”

Lato to już ostatnia pora roku,  kiedy przedszkolaki z grupy przedszkolnej “Pracowite pszczółki ” i uczniowie kl. II podsumowali działania w ramach Innowacji Pedagogicznej pod hasłem “Zdrowe odżywianie przez cztery pory roku”.Obie grupy w ramach współpracy oraz czerpania radości ze wspólnego przygotowania posiłków przygotowały pyszne, owocowe desery  z truskawek i czereśni.  Na początek zorganizowano stanowiska pracy. Ustalono zasady współdziałania oraz warunki bezpiecznego używania podstawowego sprzętu kuchennego.

Po części wstępnej przyszedł czas na realizację zaplanowanych działań. Zanim owoce trafiły na talerze dzieci, zostały porządnie obrane i umyte. Następnie każde dziecko samodzielnie lub z pomocą nauczyciela kroiło słodkie truskawki i czereśnie. Dzieci eksperymentowały, tworzyły własne przepisy. Gdy już owoce zostały podzielone na mniejsze kawałki dzieci  przystąpiły do degustacji swoich zdrowych i słodkich deserów. Uczyły się większej otwartości na smaki i jednocześnie odczuwały radość oraz satysfakcję z pozytywnych efektów własnych działań. Podczas zajęć kulinarnych ćwiczyły również sprawność motoryczno-manualną jak np. trzymanie sztućców, krojenie i rozdrabnianie.

Ciekawym punktem zajęć była zabawa, która polegała na tym, że osoba miała zakryte oczy i rozpoznawała zjadany owoc za pomocą węchu i smaku.  Ponadto  określały kształt, kolor i wielkość prezentowanych owoców.

Głównym celem niniejszej innowacji pedagogicznej było kształtowanie u wychowanków prawidłowych nawyków żywieniowych i przenoszenie ich na grunt domowy.