Projekt „An apple a day, keeps the doctor away”- warsztaty kulinarne

W ostatnie dni listopada stołówka szkolna zamieniła się w znaną Hell’s Kitchen, a to za sprawą warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach projektu ‘An apple a day, keeps the doctor away’. Trzydzieści osiem osób: uczniowie z klasy I i II, rodzice, dziadkowie, nauczyciele, a nawet rodzeństwo przygotowywali rozmaite potrawy pod czujnym okiem szefa kuchni w restauracji Termalna Bistro&Cafe, Damiana Jaśkiewicza.

Wspólne przygotowanie obfitego menu śniadaniowego zajęło zebranym tylko 2h, a potem to już tylko degustacje, degustacje … Było kolorowo, smacznie i zdrowo, były pasty jajeczne i rybne, jabłka z kaszą jaglaną, kanapki, naleśniki, pasztety i domowe wędliny, omlety i koktajle. Sam kucharz podkreśla: Bardzo chciałbym zaszczepić w tych najmłodszych dzieciach radość jaką można czerpać z gotowania, a rodzicom pokazać, że można gotować smacznie, zdrowo i szybko. Chyba się to udało, bo Zuzia przekonuje: Takie wspólne gotowanie to prawdziwa frajda – i z niecierpliwością czeka na kolejne warsztaty. Dziękujemy wszystkim przybyłym i zapraszamy na kolejne spotkanie, które może się odbyć dzięki wsparciu finansowemu Nidzickiej Fundacji Rozwoju NIDA, Urzędu Gminy w Brudzewie, Radzie Rodziców w szkole w Koźminie. Zachęcamy do śledzenia bloga projektu www.healthypupils.blogspot.com Projekt „Jabłko dziennie zapewni Ci zdrowie” realizowany jest w ramach Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności ENGLISH TEACHING, którego krajowym operatorem jest Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA.