Zdrowo zakręceni…. czyli innowacja w grupie „Pracowitych Pszczółek” i w klasie pierwszej
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym i młodszym wieku szkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków.
Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację np. innowacji „ Zdrowo zakręceni”. Taka innowacja to dla przedszkolaków i pierwszaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe. Swoją przygodę kulinarną dzieci rozpoczęły od poznania piramidy zdrowego odżywiania. Wielozmysłowo poznawały warzywa i owoce. Wykonywały sałatki warzywne i owocowe celebrując Dzień Owoców i Warzyw. W ramach innowacji wybrały się też do zagrody edukacyjnej” Olszówka”. Wykonały tam pyszny dżem z dyni i surówkę z warzyw. Wszystko było pyszne i zdrowe. Już nie możemy doczekać się zimowych smaków.