„Z ogrodu i sadu do kuchni”, czyli kulinarna wyprawa „Pracowitych Pszczółek” i uczniów klasy III

Właściwe żywienie ma ogromny wpływ na długość naszego życia. Dbając o dobre nawyki żywieniowe, dbamy o nasze zdrowie. Jednak dzieci nie  zawsze myślą w takich kategoriach. Dlatego naszym zadaniem jest kształtować w okresie wczesnego dzieciństwa odpowiednie nawyki żywieniowe. Z tą myślą powstała innowacja pedagogiczna” Z ogrodu i sadu do kuchni” , realizowana w grupie przedszkolnej” Pracowite Pszczółki” i w trzeciej  klasie. Celem innowacji jest promowanie i pogłębianie wiedzy na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia, zdobywanie wiadomości na temat zagrożeń wynikających ze złych nawyków żywieniowych, kształtowanie właściwych zachowań, umiejętności, samodzielności u dzieci oraz czynności samoobsługowych w oparciu o tematykę zdrowego odżywiania, wzmacnianie współpracy z rodzicami poprzez włączenie ich w działania prozdrowotne, zmiana nawyków żywieniowych przedszkolaków i ich starszych kolegów z klasy trzeciej.

Jesień ze swoim bogactwem warzyw i owoców stanowi doskonałą okazję do wdrożenia innowacji. Na wstępie naszych działań przedszkolaki i uczniowie klasy trzeciej poznały cechy charakterystyczne dla sadu i ogrodu. Dzieci wypowiadały się na temat prac wykonywanych jesienią w sadzie i ogrodzie. Ponadto została przeprowadzona rozmowa z dziećmi na temat przyrządzania wartościowych posiłków. Nic tak nie ugruntowuje zdobytej wiedzy jak działanie praktyczne. Dlatego po omówieniu części teoretycznej, przeszliśmy do części praktycznej, gdzie dzieci mogły nie tylko zobaczyć owoce i warzywa, ocenić ich wygląd i walory smakowe, węchowe, ale także wspólnie przygotować pyszne potrawy. Nasze działania poprzedzone zostały dokładnym umyciem rąk, warzyw i owoców. Nie obyło się również bez przypomnienia zasad bezpiecznego posługiwania się narzędziami kuchennymi. Wszyscy  przygotowali dla siebie sałatki owocowe i warzywne surówki. Każda potrawa została skomponowana indywidualnie, przez każde dziecko. Dzięki temu dzieci nie tylko nauczyły się robić zdrowe posiłki, ale także rozwinęły swoją kreatywność, nauczyły się pracy w grupie oraz dzieleni z innymi, nauczyły się również odpowiedzialności, a także  zasad Savoir-Vivru przy stole.

Zapraszamy go galerii zdjęć z naszych działań w ramach innowacji” Z ogrodu i sadu do kuchni”.