Pyszny twarożek z ziemniakami w wykonaniu przedszkolaków i drugoklasistów

10 października 2019 r. realizowane były kolejne zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Zdrowe odżywianie przez cztery pory roku”. W warsztatach wzięły udział przedszkolaki z oddziału przedszkolnego i uczniowie klasy II. Tym razem na stole królował ziemniak i twarożek.
Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania nabiału i warzyw. Mali kucharze podjęli wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie twarożek ze szczypiorkiem. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się przyborami kuchennymi. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia twarożku kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe oraz dbałość o higienę.
Ponieważ „Wielkopolska ziemniakiem słynie”, więc nasi kucharze musieli wykazać się dodatkowo talentem artystycznym i wykonać ziemniaczaną figurkę. Tutaj niezawodni okazali się rodzice, którzy przyszli z pomocą swoim pociechom. Dzięki ich pomocy mogliśmy podziwiać piękne figurki, które ozdobiły szkolny korytarz. Ponadto uczestnicy zajęć mieli za zadanie wyszukać na stronach internetowych przepisy dotyczące potraw z ziemniaków. Wszystkie dzieci za swoją pracę zostały nagrodzone drobnymi upominkami.
Okazało się, że dzieci jednak lubią nabiał i warzywa, a najlepiej smakują im potrawy zrobione własnoręcznie. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.

Opracowanie:
Ilona Wojtczak, Grażyna Pasik